Φίλε μου, δεν θυμάμαι ποσα λάστιχα βγαίνουν σε 205/75/15. Νομίζω οτι δεν θα βρείς μεγάλη ποικιλία. Άρα μάλλον πας για 215/75/15. Γενικά αν είσαι της ασφάλτου και άντε κανένα χωματόδρομο, χάνεις. Σίγουρα καταναλώνει, σίγουρα κόβει, και στην επιτάχυνση και στη ροπή και στην τελική. Και υπάρχει περίπτωση να βρίσκει κάπου σε κάποια μοντελα, ανάλογα το λάστιχο.
Κερδίζεις κάτι στην κύλιση. Όχι, μήν μπερδεύεσαι, δεν γίνεται mercedes. Σχεδόν ούτε το καταλαβαίνεις αν δεν μπείς αμέσως σε ενα αυτοκίνητο με 205/70 για να δείς οτι υπάρχει κάποια διαφορά. (γνώμη μου-μή άξια προσοχής)
Κέρδίζεις σίγουρα σε ύψος και αυτό αν κάνεις περίεργα περάσματα γενικά είναι καλό, ακόμη και με Α/Τ λάστιχο αν δεν έχεις βρεγμένο χώμα. κι όμως το 1,5 εκατοστό παραπάνω στα διαφορικά σου είναι κάτι. Αν είσαι αριθμητικός τύπος, σκέψου οτι τα διαφορικά μας ακόμη και δεκάποντη ανάρτηση να φορέσεις είναι στα 19 εκ. ύψος απο το έδαφος, άρα το 1,5 εκ περισσότερο είναι περίπου 7,9% ψήλωμα..........
Σίγουρα όσο μεγαλώνει το τακούνι τόσο πιο εύκολα καθαρίζει απο λάσπη, ομως όσο και να προσεύχεσαι το ΑΤ δεν γίνεται ΜΤ.
Εγώ φοράω 215/75 και σε ΑΤ (geolandar) και σε ΜΤ (mk2) και είμαι ευχαριστημένος για το δικό μου στύλ, και τις ανάγκες μου.
Πλέον υπάρχουν και κάποιοι δείκτες που μπορείς να δείς κάποιες παραμέτρους, πχ την κατανάλωση, που μπορεί να διαφέρουν απο λάστιχο σε λάστιχο. Πχ ΜΤ BfGoodrich σε 215/75 κάνει 300-320 χλμ το γέμισμα(ακριβώς όσο κάνει και το Yokohama Geolandar), ενω παίζει στα 350-360 χλμ σε 215/75 MT Hankook. (μιλάμε για vvt με βενζίνη)
Μια μικρή αμφιβολία εχω σχετικά με το γεγονός οτι οι διαστάσεις πανω απο 205/70 είναι για βαρύτερα αυτοκίνητα και ο δείκτης φορτίου στα 215/75 είναι μεγαλύτερος. Δεν ξέρω μήπως αυτό επηρεάζει την πρόσφυση στην ασφαλτο, διοτι δεν έχω το αποτέλεσμα που θα περίμενα απο το Geolandar, ειδικά στο φρενάρισμα. Τα δουλεύω σε πιέσεις 23-25 τα μπροστινά για να είναι άνετα και όχι κούτσουρα στους σουπερ δρομους της θεσσαλονίκης, και οταν θέλω να κάνω ταξιδάκι τα ανεβάζω μέχρι 28 για οικονομία.
Δεν ξέρω κατα πόσο βοήθησα!