Η διαδικασία είναι η παρακάτω.
1) Αρχικά εγκαθιστούμε το από το android market την εφαρμογή OruxMaps. Είναι δωρεάν και προσωπικά έχω εντυπωσιαστεί από τις δυνατότητες που παρέχει.
2) Ανοίγοντας το αρχικό μενού της εφαρμογής παρατηρούμε ότι έχει επιλογή για online maps και offline maps. Αρχικά δεν υπάρχει κανένας offline (ο παγκόσμιος δεν πιάνεται)

3) Αν επιλέξουμε online maps τότε εμφανίζεται η λίστα των διαθέσιμων υπηρεσιών καθώς και η επιλογή να προσθέσουμε κι εμείς μια υπηρεσία (WMS Creator, δεν την έχω δοκιμάσει). Οι δορυφορικοί χάρτες που προτιμώ είναι η Microsoft Earth (πιο καθαρή εικόνα από Google) και Google terrain (χάρτης με ισοϋψείς).

4) Για τους λιγότερο μυημένους αναφέρω πως οι χάρτες από όλες τις υπηρεσίες χαρτών χωρίζονται σε κλίμακες από το 1 ως το 19. Το 1 αποτελείται από μια εικόνα ολόκληρης της υδρογείου και το 19 από μια εικόνα ενός οικοδομικού τετραγώνου. Είναι σε γενικές γραμμές μια κλίμακα του zoom του χάρτη. Για παράδειγμα ο παρακάτω χάρτης της Αττικής είναι σε επίπεδο 9 (κάτω πλευρά της εικόνας). Πατώντας πάνω στο εικονίδιο της υδρογείου αναδύεται ένα μενού στο οποίο μεταξύ άλλων εμφανίζεται η επιλογή map creator.

5) Πατώντας το map creator ζητάει να ορίσουμε το τετράπλευρο το οποίο επιθυμούμε να αποθηκεύσουμε στη συσκευή μας. Πατάμε το tick και ορίσαμε τα όρια του χάρτη μας.

6) Το επόμενο βήμα είναι να ορίσουμε μέχρι ποια κλίμακα θέλουμε να έχουμε τον χάρτη μας και τι όνομα θα του δώσουμε. Όπως φαίνεται και στην εικόνα παρακάτω, μας ζητείται να επιλέξουμε τις κλίμακες από το 1 ως το 19. Επιλέγοντας πολύ μικρές κλίμακες (κοντά στο 19) ζητάμε από την εφαρμογή να κατεβάσει μεγάλο αριθμό από tiles (εικόνες). Στο συγκεκριμένο παράδειγμα με προειδοποιεί ότι ο όγκος των δεδομένων που θα κατεβάσει φτάνει τα 19 GB!!!


7) Οι χάρτες κλίμακας 18 και 19 είναι υπερβολικά λεπτομερείς οπότε δεν έχει νόημα τις περισσότερες φορές να τους κατεβάζουμε, αλλά περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα. Διαλέγετε και παίρνετε. Στο παράδειγμά μου τελικά χρησιμοποίησα μέχρι την κλίμακα 15. Αν είχα διαλέξει περιοχή μικρότερης έκτασης θα μπορούσα να κατέβω κι άλλο στην κλίμακα (16 ή 17), οπότε έριξα το μέγεθος στο συμπαθητικό 79 ΜΒ και κάτι ψιλά.



9) Πλέον έχω το νέο χάρτη που έφτιαξα αποθηκευμένο και διαθέσιμο στους offline maps με την ονομασία που έδωσα όταν τον δημιούργησα.

Η εφαρμογή έχει πάρα πολλές λειτουργίες που θα ζήλευαν ακόμα και άλλες που είναι επί πληρωμή. Αρχικά οι δοκιμές που είχα κάνει ήταν με την Rmaps αλλά μόλις ανακάλυψα την OruxMaps τότε τη μάγκωσα για τα καλά.
Προς το παρόν όλα έγιναν στο android κινητό με τη μικρούτσικη οθονίτσα, αλλά σε λίγο καιρό που θα μου έρθει το Motorola Xoom 2 media edition tablet που παρήγγειλα από το ebay θα έχω μια οθόνη 8 ιντσών και αποθηκευτικό χώρο σαφώς μεγαλύτερο. Επίσης στο ίδιο tablet θα μπορώ να παίζω μουσική, έχοντάς το στερεωμένο να το χρησιμοποιώ ως on-board camera καθώς επίσης και να εγκαταστήσω εφαρμογές όπως clinometer (ψάξτε στο android market) όπου θα ελέγχω τις μοίρες κλίσης που θα έχει το αυτοκίνητο.
Παρακάτω θα παρουσιάσω έναν ακόμα τρόπο δημιουργίας offline χαρτών από windows υπολογιστή.