Εν πρώτης θέλω να διαχωρίσω την θέση μου, διότι δεν θέλω να βρεθώ ξανά ‘εξέδρα’. Είναι κραυγαλέα υποτιμητικό για εμένα. Γράφοντας ‘φίλε μου’, το εννοώ. Δεν θα χαλούσα ούτε 1’’ για αδιάφορους προς εμένα ανθρώπους.
Δεν αστειεύομαι στης παραθέσεις μου, και συνήθως δεν αερολογώ.
Παίρνω ερεθίσματα από τα post, και παρεμβάλω τα όσα εγώ γνωρίζω.
Μα είναι εξίσου σίγουρο ότι «γηράσκω αεί διδασκόμενος»!. Of topic τέλος!!.
«Καταρχην θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου στο θεμα του χωρου των αποσκευων.Μια μικρη ενσταση ομως.Αν δεν εισαι οικογενειαρχης με 2 παιδακια και δεν ειναι το jimny το μοναδικο σου αμαξι, τοτε παραδεξου οτι δεν εχεις προβλημα χωρου.Γιατι λοιπον να μην το κανεις?»
Φίλε μου, το Jimny το αγόρασα για μικρές μετακινήσεις, πάσης φύσεως. Κάθε βδομάδα, Πατήσια εξοχικό, σύνολο 250 χιλιόμετρα σε δυο δόσεις. Κάποιες εκδρομές στα βουνά της Κορινθίας και όχι μόνον. Σε όλες της περιπτώσεις ένας χώρος αποσκευών είναι απαραίτητος. Είναι ένα αυτοκίνητο για όλες σχεδόν της δουλειές.
Σίγουρα μια απλή μετακίνηση, δεν θα την κάνω με 300+ άλογα!.....διότι δεν μπαίνει και για να μαζέψεις χόρτα!. Είναι για ασφαλτικές μεγάλες μετακινήσεις, και εξωτερικό.
Το ‘τέρας’ για τα βουνά και τα χιόνια, δεν κάνει για την άσφαλτο.
Η ‘υπηρέτρια’ για την λαϊκή και το super market δεν δίνει σιγουριά.
Μα είναι παράδοξο να μην μπορεί να πάρει 1 ψυγειάκι και 2 αθλητικές τσάντες, και αυτές με το ένα κάθισμα πίσω ξαπλωμένο.
Και θα σε παρακαλούσα να μου πεις, εάν είναι δυνατόν να κανείς οιανδήποτε ημερήσια έστω εξόρμηση, χωρίς να χρειαστείς μια τσάντα.
Και σίγουρα το να βλέπω μια φιάλη, με 80 λίτρα αέριο, σε απόσταση 15cm από το τελευταίο άκρο του προφυλακτήρα, με ανατριχιάζει. Σίγουρα οι 5 – 6 φανοποιειες που μου έρχονται στο φανοποιείο μου, μου δίνουν το περιθώριο της γνώσης για το αντικείμενο. «Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».
«Ελα τωρα παραδεξου και κατι ακομα.ΚΑΜΙΑ ΜΑ ΚΑΜΙΑ αντιπρωσωπεια δεν γραφει αληθεια για τις καταναλωσεις τους.ΠΟΤΕ δεν ακουσα Ελληνα να πει μετα την αγορα καινουργιου οχηματος οτι ναι ρε μαγκες εμενα καει ακριβως οτι μου εγραφαν.Ολοι μα ολοι βλεπουν αποκλεισεις, και μαλιστα καποιοι τρομερες.Το ιδιο λοιπον ισχυει και στο jimny.ΔΕΝ καει μαστορα μου 6.5lt/100km,αλλα παραπανω.Αλλα και τοσα να καει, γιατι να μην τα πληρωνω μιση τιμη?Χαζος ειμαι αφου μπορω?»
Καλέ μου φίλε, ΟΛΕΣ ΜΑ ΟΛΕΣ οι αντιπροσωπείες γραφούν ακριβώς την κατανάλωση τους!!. Μα οι συνθήκες είναι ιδανικές κατά την μέτρηση, η έχει γίνει με electron brake, επάνω στον πάγκο δοκιμής.
Περιέγραψα το λόγω αγοράς του Jimny. Οι μετακινήσεις μου με αυτό είναι large. 3800 έως 4200 στροφές συνεχώς για μια ώρα και 5 λεπτά, με πέμπτη ταχύτητα. Δυο τρίτες μόνον στα διόδια για a pas. Έγραψα εδώ μέσα, και με της παραθέσεις τους ορισμένοι, με έκαναν να παρεκτραπώ.
Φίλε μου, το έστρωνα με διαρκώς λογικές στροφές, με της συνθήκες που περιγράφω, και είχα 6.8 λίτρα /100κμ.
ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΑΤΕΝΤΑ. Το μόνο που κάνω, βάζω βελτιωτικό στα λάδια, με στόχο την μακροζωία του κινητήρα μου, που σίγουρα βοηθά και ελάχιστα στην κατανάλωση.
Μια παρασκευή απόγευμα, ήθελα να πάω σε έναν γάμο στο βουνό στην Κορινθίας, είχα καθυστερήσει αρκετά, και σανίδωσα. Έκαψα τα δυο τρίτα+ του ρεζερβουάρ, στα 125 χιλιόμετρα περίπου. Με άλλα λόγια πέρασα μάλλον τα 16 λίτρα. Είναι λογικό.
Οπωσδήποτε είναι λογικό, όταν ψαχνόμαστε για οικονομία, να τηρούμε ορισμένους απαράβατους κανόνες πρώτα, και εάν δεν το πετύχουμε, να προστρέχουμε σε διαφορετικές λύσεις.
Σίγουρα εάν έκαιγες με αέριο τα μισά δραχμουλια. Εάν πιθανές εξτρα φθορές στο μοτέρ, ήταν αμελητέας ποσότητας, έως ανύπαρκτες. Η ασφάλεια ήταν με το 100%, και οι αποδόσεις αποδόσεις (εδώ δεν κάνω έκπτωση!!), τότε δεν θα είχα τοποθετήσει μια χιλιάδα περίπου, μα + 6 στου σπιτιού!!!....
«Για την χαρτογραφηση των κινητηρων μαλλον παλι θα διαφωνησω γιατι στην πραξη, οσοι το εχουν κανει, και οχι μονο τζιμνακηδες, ολοι λενε οτι δεν εχουν διαφορα στην αποδοση.Γιατι να λενε ψεματα?Τα λεφτα θελουν να μας παρουν?
Για τα τελευταια ομως που ειπες, περι λαδιερων κτλ, οχι μονο θα σε παραδεχτω αλλα θα σου βγαλω και το καπελο.Αν θες να εισαι ομως πραγματικα μαγκας, μην τα πετας ετσι μονο, αλλα εξηγησετα κιολας?Αυτα ειναι τα σοβαρα και τα ωραια που δεν τα ξερουν οι πολλοι.Κανε την αναλυση σου για να τα καταλαβουν και να σε απαραδεχτουν?Να αναγνωριστεις και συ επισημα εστω και στα γερονταματα.........Αστειευομαι ετσι?»
Οπωσδήποτε το ταξί του πατερά σου, πρέπει να έχει περάσει από το μαγαζί!!!.....δεκαετία 60!!!!!.....
Η χαρτογράφηση, που αλώστε πρέπει να κάνω στα αγωνιστικά και τα ‘κοντρακικα’, αυστηρά γίνετε για της συνθήκες λειτουργίας του καυσίμου που θα χρησιμοποιηθεί.
Όταν σου έρχεται ο πελάτης και σου λέει ότι ‘ψήφισε’ το αυτοκίνητο, τότε ανεβάζεις πιέσεις και παροχή, άρα κατανάλωση. Στης τιμές που σήμερα έφτασε το αέριο 0,87 σε ορισμένα αρπαχτικά, καθιστούν την μετατροπή άνευ αντικειμένου. Η ‘παιδική χαρά’, ψάχνει απεγνωσμένα χρήματα, γιατί σίγουρα ΔΕΝ «υπάρχουν χρήματα»!.
Άρα φορολογικά το μέλλον είναι αβέβαιο. Και εάν τιμολογιακά, εξισωθούν θερμικά τα καύσιμα?....
Και πάμε στην ‘λαδιερα’. Σίγουρα η σούπερ έχε μόλυβδο σαν λιπαντικό και διορθωτικό μικρών γρατσουνιών στον κύλινδρο. Σίγουρα τα λάδια είχαν βελτιωτικά που λίπαιναν περισσότερο. Μα αυτά παράγουν ρίπο και καταστρέφουν και τον καταλύτη.
Κατά συνέπια ενεργώντας τα εργοστάσια, με βάση τα ‘πράσινα άλογα’, έφτιαξαν μηχανές, να καίνε πιο στεγνά καύσιμα, την αμόλυβδη. Και χημικά λιπαντικά που δεν βγάζουν καπνό. Αυτό συνεπάγετε με ανθεκτικότερα ελατήρια κυλίνδρων, έδρες βαλβίδων ανθεκτικότερες, οδηγούς βαλβίδων από ισχυρότερα μέταλλα. Παλιά , οι μηχανές των πελατών μου έφταναν και 500000 χιλιόμετρα χωρίς επισκευή. Σήμερα τα 250000 χιλιόμετρα είναι μια πραγματικότητα. Μιλάω πάντα για βενζίνη. Σίγουρα η δραχμική απόδοση του οχήματος μας έγινε καλύτερη. Μα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε δεν φτάνει αυτή η μείωση. Τρέξαμε σε ακόμα πιο οικονομικά καύσιμα, μα σε πιο στεγνά, από λιπαντικής πλευράς.
Εδώ λοιπόν, από τεχνικής άποψης, υποκαθιστούμε την έλλειψη λιπαντικού στο καύσιμο, με λιπαντική ενστάλαξη από της λαδιέρες στο χώρο της εισαγωγής μετά την πεταλούδα. Υπάρχουν και αμπούλες που μπαίνουν στην ‘μάνικα’, και όταν κουμπώσει, προωθούνε με το υγρό αέριο στην μπουκαλα. Μα σίγουρα μπαίνει και χύμα στην ‘μάνικα’ και μετά στην μπουκαλα. Είναι και ο λόγος που προτιμούσα να βάζω τα στόμια (τάπα) του αεριού να γέρνει προς τα κάτω.
Μα προτιμώ την λαδιερα για πιο καθαρή και άμεση λίπανση.
«Να αναγνωριστείς»!!!!.....ναι… όταν μου φτιάξουν το ανδριάντα, μα αυτούς συνηθίζουν να τους φτιάχνουν, μετά που θα κοιτάνε τα ραπανάκια από την ρίζα!!!.
Σίγουρα τα χρόνια στην έδρα, βιβλία, και 50+ χρόνια μουντζούρα, σαν βελτιωτής και όχι μόνον……είναι αργά πια. Μα χαρά μου είναι, όταν μπορώ να μεταφέρω ότι γνωρίζω σε νεότερους. ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ, ότι οι κυβερνόντες συνοπτικά και σύσσωμα, μας άφηναν αμόρφωτους, για να μας εκμεταλλεύονται ευκολότερα, κνωδαλακια γάρ……
Τα τελευταία 17 χρόνια, 11 διαφορετικά προγράμματα παιδείας. Τυχαίο?, δεν κομίζω!!!.
ΑΝΤΩΝΗΣ.