Το προηγουμενο Σαββατο δεν δουλεψα πολυ παροτι ειχε μια πανεμορφη μερα.
Ο λογος ηταν κατι σπαστικα δεκατα που ειχα (ισως και λιγο πυρετο) και αναλωθηκα μονο σε κατι μετρησεις-επαληθευσεις επι του αυτοκινητου που επρεπε να γινουν.
Παρολα αυτα δουλεψα και λιγο στο γραφειο. Μεσα στην προηγουμενη εβδομαδα προμηθευτηκα ενα κιτ silent-block πολυουρεθανης της Super pro
για τις παναρ. Για την συγκεκριμενη παναρ που ειχα, (land rover defender) δεν ειχε καποιο κιτ οποτε επιλεξαμε ενα για το καινουργιο land rover 90 που πωλειται τωρα:
Το συγκεκριμενο κιτ δεν χρειαζεται πρεσσα για να τοποθετηθει. Απλα σωστες ανοχες στις φωλιες και πιεση με το χερι. Το σακουλακι περιεχει γρασσο πολυουρεθανης και μπαινει οπου τριβει μεταλλο με πολυουρεθανη.
Αποφασισα να αντικαταστησω το rod end της SKF που ειχα βαλει στην μια ακρη, με silent-block.
Ο πρωτος λογος ειναι πως το rod end ακομα και σε πληρη αναπτηξη της αναρτησης γυριζε στον αξονα του ελαχιστες μοιρες, κατι που ακομα και ενα silent-block μπορουσε να διαχειριστει.
Ο δευτερος λογος ειναι η αναποφεκτη φθορα του rod end σε συντομο χρονικο διαστημα και ο τζογος στο τιμονι....
Ετσι τωρα εχω κατι που θα φθαρει ελαχιστα και θα κρατησει για πολλα χρονια χωρις συντηρηση.
Το συγκεκριμενο κιτ επιλεχθηκε και για αλλον εναν λογο.
Εχει παχος υλικου 7mm εναντι 3mm του παλιου με αποτελεσμα να εχει πολυ περισσοτερο υλικο να συμπιεσει. Με αυτον τον τροπο ζοριζεται λιγοτερο η σωληνα σε στρεψη.
Υ.Γ. Πηρα και ενα ψυφιακο παχυμετρο ακριβειας της ταξεως του 0,01mm.
Εφτιαξα στον τορνο και τις νεες φωλιες για τα silent-block πολυουρεθανης.
Οι φωλιες στο εσωτερικο τους πρεπει να ειναι ΤΕΛΕΙΕΣ γιατι το συγκεκριμενο κιτ οπως ειπα πιο πανω γινεται ενα μεγαλο κουζινετο το οποιο "πλεει" μεσα στο γρασσο πολυουρεθανης.
Αν οι επιφανειες δεν ειναι ομαλες, τοτε το silent-block φθειρεται εσωτερικα.
Οι νεες φωλιες ετοιμες για κολλημα στις σωληνες. Αποφασισα να ενισχυσω λιγο την κατασκευη και εβαλα την πισω εμπρος και για πισω επελεξα την ιδια χοντροσωληνα που εβαλα και στην διευθυνση.
Οι παναρ ετοιμες:
Αυτα τα γραφω σε περιπτωση που βαλει καποιος απο εδω μεσα τετοιο κιτ (By the way υπαρχει kit για ολοκληρο το jimny).
Τα silent-block στην εξωτερικη πλευρα εχουν 4 αυλακια για να συγκρατουν μια ποσοτητα γρασου. Ξεκινησα με αυτα:
Και τελειωσα με τις σωληνες οπου απλωσα και εκει ενα φιλμ γρασου:
Και περναμε σε αυτο το Σαββατο. ΤΙ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ!!!!!! Για αρχες Νοεμβρη εκανε φανταστικη μερα και δουλεψα αρκετα καλα.
Για να κερδισω λιγο χρονο, πηρα τις παναρ μαζι μου και τις εβαψα στην Γλυφαδα:
Τρυπησα και εκοψα τις λαμες:
Οι

τρυπες μου εφαγαν μια ολοκληρη ωρα..... Δεν ειχα που να κανω κοντρα και οταν εβαζα δυναμη πηγαινα ολοκληρος πισω. Ηταν και χοντρες οι λαμες, ηταν και 16mm οποτε με πεθαναν.
Αν τις εκανα στο τρυπανι βασεως θα μου επαιρνε 10 δευτερολεπτα η μια....
Εβαλα και την μπροστινη παναρ:
H πισω δεν μπηκε γιατι ο Τζουρδας δεν ειχε δευτερο κιτ και το παραγγειλαμε απο την χωρα των καγκουρο....
Μεσα στην εβδομαδα θα το παραλαβω και θα πεταχτω να το βαλω.
Η ολη εικονα του μπροστινου συστηματος τελειωμενη:
Οπως βλεπετε οι δυο μπαρες ειναι απολυτα παραλληλες μεταξυ τους και οταν θα συμπληρωσω αζωτο στα FOX θα ειναι και οριζοντιες ως προς το εδαφος.
Αυτο εξαλειφει το φαινομενο του bump steer εν τη γενεσει του.
Μετα απο 2 χρονια και κατι εβγαλα ολη την σαβουρα απο το εσωτερικο του jimny:
Πρεπει να εβγαλα και 15 κιλα βαρος..... Και περιπου 3 σακκουλες σκουπιδια.
Η εικονα τα λεει ολα:
Ολο το τριμα απο τους τροχους (κοπης και λειανσης) σε συνδυασμο με την κουκουλα που ειχε τρυπησει, σκουριασε σε μερικα σημεια.......
Δεν με πειραζει γιατι οταν τελειωσω ΟΛΟ το εσωτερικο θα τριφτει και θα περαστει με Bed liner.
Εχω παραγειλει τα σωληνακια φρενων και μεσα στην εβδομαδα θα τα παραλαβω.
Αν ολα πανε καλα. Το επομενο Σαββατο θα εχω φρενα και ισως να το τσουλησω λιγο.....
Οπως καλαβατε ο καιρος που θα το κανω βολτα πλησιαζει.....
Keep thinking......